Home » » Zadarski “ironmani” na međunarodnoj utrci dugog triatlona – Poreč 2013.

Zadarski “ironmani” na međunarodnoj utrci dugog triatlona – Poreč 2013.

Ivan Tuta, Ante Klanac i Edgar Nimac su debitanti na ovakvom dugom triatlonu ali to ih nije spriječilo da ostvare zapažene rezultate

U Poreču je ovaj vikend u organizaciji Triatlon kluba Swibir i turističke zajednice grada Poreča, održana međunarodna utrka dugog triatlona na kojem su uspješno nastupili i zadarski triatlonci.

Zadarski "ironmani" na međunarodnoj utrci dugog triatlona - Poreč 2013.

Utrka predstavlja varijantu popularnog polu-ironmana te se sastojala od 1900 metara plivanja, 85 kilometara biciklizma i 20 kilometra trcanja. Ovakav format natjecanja privukao je velik broj domadih i stranih natjecatelja (njih preko 200) pa je Poreč za ovaj podsezonski vikend izgledao poput nekih primorskih mjesta sredinom sezone. Sportski vikend u Poreču započeo je u subotu utrkama za najmlađe a nedjelja je bila rezervirana za glavni dogadjaj – dugi triatlon.

Zadarski "ironmani" na međunarodnoj utrci dugog triatlona - Poreč 2013.

Utrku su popratili idealni vremenski uvjeti te je start trke započeo u 8.00 ujutro sa plivačkom etapom. Tempretaura mora od 21 stupanj celzijusa zahtjevao je da svi natjecatelji startaju sa plivačkim odijelima. 3 člana Triatlon kluba Zadar su nastupila na porečkom dugom triatlonu ostvarivši pritom odlične rezultate. Ivan Tuta, Ante Klanac i Edgar Nimac su debitanti na ovakvom dugom triatlonu ali to ih nije spriječilo da ostvare zapažene rezultate i ostave iza sebe puno iskusnije triatllonce ironmane.

Ivan Tuta

Nakon solidne plivačke etape Ivan je odlično odradio svoj najjači segment triatlona – biciklističku etapu i sa prosjekom 36.5 kmh na bicikli krenuo na trkačku etapu: “Uspio sam se vrlo brzo adaptirati na trcanje koje zna biti vrlo problematično nakon 2.5 h na bicikli. 20 km sam odradio na vrlo visokom nivou pa uspio prestidi nekolicinu triatlonaca i ostvariti plasman sa kojim sam jako zadovoljan. U planiranju utrke sam postavio cilj završetka od 5 sati a uspio sam završiti sa vremenom 4 h 25′ i 17” što je itekako ispod zadanog.

Ova utrka je za mene veliko iskustvo i samo je pokazala da se predanim i vrhunskim treningom kojeg imamo u TK Zadar može ostvariti jako puno. Sa još samo malo boljim uvjetima možemo još puno više.” Tuta je u kategoriji završio na 9. mjestu, 17. mjesto od domadih natjecatelja a ukupno je bio plasiran na 56. mjesto!

 

 

Ante Klanac

18 godišnji Ante oduševio je svojom borbenošdu na ovoj utrci. Plivački dio odradio je u paru sa Ivanom Tutom. Na bicikli nije imao srede te mu 10 km nakon starta pukla guma što mu je oduzelo nekih 10 minuta ukupnog vremena. Nakon promjene gume držao je vrlo visok tempo na cesti. “Velika je šteta što mi je pukla guma ali to je sastavni dio ovog sporta. Uspio sam se sabrati i odvoziti maksimalno biciklističku dionicu. Prelazak na trčanje je stoga bio vrlo težak pa mi je trebalo 2-3 kilometra da se opustim i tek sam tada mogao tčati punim tempom. Jako sam zadovoljan ukupnim rezultatom. Daleko je iznad mojih očekivanja i motivira me za daljni rad. Zahvalio bi se TK Zadru i svim trenerima na pruženoj podršci.

Ovakva utrka zahtjeva jako puno odricanja i uloženog truda ali zadovoljstvo na ulasku u clj opravdava sve uloženo!” Ante je utrku završio kao 9. u kategoriji te ukupno 123. Njegovo vrijeme trke iznosilo je 4h 58′ 52”.

 

 

Edgar Nimac

Odlični plivački dio, Edo je nastavio solidnom biciklističkom dionicom. Na trčanju je pokazao čvrstinu te završio utrku sa osmjehom na licu. “Na trčanju sam imao velikih problema sa grčevima. Tijelo nakon 4 h visokointenzivne aktivnosti prolazi kroz čudne faze pa se trkač mora boriti sa umorom ali i velikim fizičkim bolovima da bi završio utrku. Prvih 12 km trčanja sam odradio u izvanrednom tempu a zatim nažalost morao malo usporiti.

Svejedno, jako sam zadovoljan sa svojim prvim ironmanom. Ovo je velika nagrada za sav ulozeni trud tijekom posljednje 3 godine.” Utrku je Edo završio  kao 14. u kategoriji, 40.  Hrvat na utrci i 138.ukupno. Utrku je završio za 5h 18′ 46”.

Ukupni pobjednik utrke je očekivano bio Hrvat  Andrej Vištica koji je odnedavno i Europski prvak u dugom triatlonu, na drugom mjestu je bio legenda splitskog triatlona Marin Koceid a na 3. mjestu slovenac Mitja Mori. Kod žena podijum su zauzele strane trkačice i to na prvom mjestu austrijanka Lisi Gruber, na 2. mjestu međarka Reka Brassay a 3. slovakinja Gabriela Loskotova.

Comments are closed.